Această construcţie datează din timpul ocupaţiei otomane. În acea perioadă turcii au construit din piatră un foisor pentru a putea supravegea împrejurimile. Mai exact in 1771, o data cu reconstruirea oraslui-cetate turcii construiesc turnul si in subsolul orasului o impresionanta retea de tuneluri cu arcade, foarte bine consolidate, ce partial se pastreaza si astazi.
Acest turn are o înălţime de 22 de metri. După ce turcii au fost alungaţi această construcţie a suferit cateva modificari. I s-a adăugat un ceasornic, care in prezent este înlocuit de unul nou,iar cel original aflându-se la muzeul de istorie Teoharie Antonescu din oraşul Giurgiu.
În timpul conducatorului Nicolae Ceauşescu acest monument se afla în centrul oraşului înconjurat de un mare parc în formă de farfurie, format doar din arbori de tei. Acest parc era cunoscut precum "farfuria cu tei". "Orasul soare" cum era numit Giurgiu, se facuse cunoscut in toata tara prin tesatura urbanistica impresionanta ce pornea de la turn in strazi perpendiculare pe acesta, formand "raze" ale soarelui istoriei.
Turnul, in timp a suferit numeroase interventii, mai ales dupa un incendiu masiv ce a cuprins tot orasul si nu a ocolit nici monumentul.În 2007 a fost reparat si recostruit foisorul de a baza, cu scop de alimentatie mai exact cafenea.
Din pacate prost iluminat si deloc pus in valoare, fara a putea fi legat de un alt element din Piata Unirii, unde se afla, acesta pare plantat, nu de mult si tinde in kitsch prin renovarea prea novatoare.
În prezent este simbolul orasului Giurgiu, acest monument fiind prezent şi pe stema judeţului.
Initial structura a fost de lemn, iar in jurul turului era targul giurgiului, targ ars de nenumarate ori in bataliile pentru cuceriri si recucerire.
Foisorul de la baza turnului a avut mai mlte destinatii dintre care:primarie si restaurant/cafenea.
Parte superioara a turului a ars de mai multe ori.
VOI PREZENTA IN MAI MULTE POSTARI ISTORIA TURNULU CU CEASORNIC - SIMBOLUL COMUNITATII GIURGIUVENE, PUNCTUL CENTRAL DE SOCIALIZARE AL ORASULUI.
Un comentariu:
Am sa trec prin Giurgiu curand si vreau sa multumesc pentru multimea de informatii gasite in acest blog. Daca se poate aveti idee mai exact pe unde anume erau intrarile in tuneluri, sau mai degraba daca mai exista?
Trimiteți un comentariu