luni, 29 septembrie 2008

Si ei au cate-o cetate...



Va propun o mica "plimbare" pe Dunare, prin sau pe langa cetatile prietenilor nostrii dunareni. Fiecare cu cetatea lui! dar... ce face fiecare cu cetatea lui ma intereseaza acum!
In calatoria mea de pe Google Earth, dealungul Dunarii, am ajuns la o concluzie trista! Romanii isi bat cel mai mult joc de Dunarea lor, luandu-se de mana cu bulgarii care...totusi nu sunt atat de idioti!!!
Astazi...vedem cum ne batem noi joc de cetatile noastre si cum isi bat joc ceilalti detinatori de monumente internationale din celelalte tari strabatute de Dunare.
(inca o data, zic: toate monumentele sunt de pe marginea fluviului Dunarea.)


Precizez ca.... putem gasi scuze numeroase, dar si eu au avut ruine si le-au ridicat din....varii motive pe care foarte putini le mai pot intelege.
(mai ales ca nu au cum sa se loveasca de asa ceva...sper sa va loviti acum :) )



Am inceput din Serbia...e cat de cat corect sa nu incep cu Ungaria sau Germania... sunt mult prea departe de noi...romanii!


Castelul Golubac (sec XIV)- Serbia
Kalemegdan - Belgrad - Serbia

Fortareata Smederevo - Serbia



Petrovaradin Serbia
Ruinele cetatii medievale Trikule

Cetatea romana Ulpiya Escus - orasul Gigen - Bulgaria
Sarbatoare anuala la Cetaea Visegrad - Ungaria (o zona foarte faimoasa la nivel mondial)


Cetatea Turris - Turnu Magurele



Cetatea Severinului

Cisegrad - Bulgaria
Cetatea Sucidava - Corabia - Romania
Tutracan - Bulgaria


RUINELE CETATII GIURGIU


In final.. inca o mica paralela:

Case recontituite si un sit arheologic din perioada Mesoliticului, situat in Serbia in imediata apropiere a Dunarii.


La Giurgiu exista numeroase situri arheologice ce scot la iveala culturile de baza ale europei. Pe scurt: din aceasta zona s-au pus bazele existentei umane in Europa...din zona romaniei a pornit "neolitizarea europei".

Imaginea de jos reprezinta situl arheologic Malul Rosu, epoca bronzului, Paleolitic, Hallstatt, Epoca medievală , aflat in raza Mun. Giurgiu - in apropiere de vama Ro-Bg.

HARTAGlumeam... e defapt o groapa de gunoi...cel putin... asa arata, nu? Groaznic..... bine dracu ca sunt romanii astia mai relaxati mintal...altfel cine stie ce cacat mai faceau si aici. SA NE BUCURAM... ca doar se arunca gunoi si nu... excaveaza bajetii cu primaria sa ia nisip sa puna peste biscuiti.

In Jud. Giurgiu exista numeroase situri arheologice de o valoare cultural-istorica exceptionala... sunt foarte putine organizatii din tara si din afara care se ingrijesc de unele situri..(detalii in alta postare)


DAR...nu e meciuri, nu e manele, nu e carciumi penale, nu e prosti si nici curve......asadar... n-ai ce face!pui pe blog poate poate... mai piuie cineva!
Hai care va bagati la o discutie...poate facem ceva pt cetatea noastra...pt situl asta!

11 comentarii:

Anonim spunea...

Singura solutie ca sa se faca ceva pt cetate e sa vina v-un mogul pasionat de oras, eventual un giurgiuvean mogul...sa bage banu la primarie.Si cum primaria doarme, .....momentat doar asa vad o solutie.
Asa ca hai sa deveim MOGULI iubitori de tara!

Ha?

GIURGIU spunea...

cred ca asta se poate doar in America..."mogul iubitor de tara"...sau poate si in Franta! Ideea de patriotist este departe de capatanele "patrate" ale multor romani (ca sa nu zic majoritatea).
Pt cetate se poat face multe....si asta incerc si eu sa arat lu' nea ala de la primarie care citeste acu'.
Nu azi, nu maine...dar in cativa ani...cineva tot o sa fure o idee sau sa imprumute macar... de pe acest site.VA ASIGUR CA IN MAX. 3 ANI SE VA FACE CEVA !

Si.. pana la urma...nici sa-i dai prostului mura in gura, ca uite asa se nasc "mogulii dintre flori"!NU?

Ca mi-am adus aminte...ati fost careva la sarbatoarea de 600 de ani de la atestarea documentara a orasului Giurgiu??? Cand au spart caratistii caramizi cu capu'la cetate...?? :P
Cum e?

Anonim spunea...

e foarte bine... ca daca nu spargeau caramizi nu venea nici dracu.

stiu ca o sa sunt chiar penibil, dar daca ar face festivalul national al manelarului cu lant peste camasa atunci ar da bastanii bani ca sa arate cetatea prezentabil.. i-ar pune si turnulete...

Anonim spunea...

Am fost la sarbatoarea de 600 de ani! Mi-a placut ce am vazut. Chiar au facut curat la cetate atunci si era foarte fain. Sper sa nu mai asteptam 100 de ani ca sa se mai intample din nou :)). Oricum, se poate face ceva acolo, macar s-o curete de buruieni.

Anonim spunea...

cum ai spus si tu giurgiule: "manele nu e, seminte nu e"....ce aia ma-sii sa faca la cetate

problema e ca daca incerci sa faci ceva (si sunt sigur ca ai incercat) e ca si cand ai scuipa cand iti bate vantu' din fata... n-ai cu cine...iar generatiile care vin dupa cei care sunt acum in primarie sunt "scolite" tot pe acelas tipar....
so...ne meritam soarta...ptr ca i-am votat

Anonim spunea...

un ONG....pt protejarea, polularizarea si mediatizarea cetatii de la Gr?

GIURGIU spunea...

Acum foarte serios...eu personal nu ma bazez pe marea masa a girugiuvenilor, pt ca pe ei nu-i intereseaza decat banu si distractia! Pretentii nu am de la cei angajati prin primarie si alte.... ca sunt si ei veri, frati neveste si copii de ciumpalaci cu functii dar...cu mintea in "relach" permanent. ONG-uri???? cine ? de ce? pai... daca va mai amintiti acum cateva luni am fost in sedinte cu mai marii orasului si au spus ca ne ajuta in fata si ne-au.... aranjat prin spate(ba ca sunt alegeri, ne timp, nu e stiinta...)
Pe scurt...nu au vrut proiecte si studii foarte valoroase...pe gratis! NU AU VRUT!
Pentru ca nu ii intereseaza...nu e treaba lor sa fac bine...treaba lor este sa respecte regulile si sa nu fie prinsi!!!

Sunt ...solutii pt cetate...un ONG...cu multa munca ar ajunge sa faca un proiect...trebuie sa se vrea rau de tot!!! Cine e acest ong? stiti voi?

Eu singur nu mai fac nimic....
Pentru cine???

Anonim spunea...

Ai fost pe la comisia monumentelor sau cine sunt aia care au in administrare cetatea? Intreaba'i ce planuri au cu ea. De la ei trebuie sa inceapa.
Parerea mea este ca cetatea nu este nici pe departe atat de valoroasa ca celelalte pe care ni le'ai aratat. Nu s'a pastrat prea bine, e mai mica, din zidurile sale s'au construit case, etc. Nu reprezinta prea mult pentru tara sau pentru turismul la scara mare dar din pacate nu reprezinta mai nimic nici pentru oras. Din punctul meu de vedere aceasta ruina ar trebui reconstituita intr'o oarecare masura si refunctionalizata astfel incat sa devina un punct real de reper macar in cadrul orasului. Abea apoi se poate pune problema compararii acesteia cu cetati recunoscute la Dunare.
In Bv de exemplu avem o cetate mai faina ca cea din Giurgiu chiar in mijlocul orasului, pe un deal si a fost transformata acum cativa zeci buni de ani in restaurant. Am fost odata. E rustic- de foarte bun gust - scump :) E doar o idee. Poate se aloca fonduri de la UE pentru reabilitarea de monumente ...
:) bafta

Marcel

GIURGIU spunea...

acum...Cetatea Giurgiului este fix o gramada de pietre intr-o groapa! Vorbind de valoarea ei culturala si istorica ...se ridica la nivel europea...de aici pot spune ca numai comisia de monumente si ministerul (in)culturii ...mai pot face ceva; eventual alaturi de ONG-uri chiar si din strainatate!Ungurii si englezii si multi altii au grija de nord, e si normal...romanii distrug iar altii vin in urma, si-i invata ca nu e bine sa se pise la coltul blocului si sa arunce televizorul pe geam.
In sud...cine sa vina?
A....un bar, se face, sigur! dar eu unul nu as accepta asa ceva, nu sa reconstitui o cetate si apoi sa faci carciuma! Caci la Giurgiu nu exista restaurante, numai carciumi cu chelneri basinosi si cu pretentii de tips... ca ti-a sters masa !
Balci...ce sa mai...
Daca esti pe faza prinzi ceva, daca nu...asta e!

Radu Oltean spunea...

Vezi cat de putin cunoscuta e cetatea si istoria ei? Exemplul d-lui Anonim din Brasov. Tu stii cat de valoroasa e acea cetate cu donjon bizantin (UNIC LA NOI!!) cu piatra adusa cu barcuta tocmai din Rumelia/Bulgaria cu escarpa si contraescarpa ca cetatile cruciatilor din Palestina (iarasi un unicat). Cetatea ar fii o BIJUTERIE unica la noi dar trebuie sa educi putin bizonii la Primarie si sa le faci putin sa tremure urma aia de patriotism local. Caci pt orice ignorant e doar o gramada de pietre fara forma. Poate ar trebui sa astepti sa se schimbe Min Culturii si sa incerci la Bucuresti . Caci cu astia de acum e jale mare...

GIURGIU spunea...

Radu facem un targ... :) imi dai informatiile pe care le ai cu cetatea, iar eu am sa fac tot ce-mi sta in putinta sa obtin resurse si sprijin pentru a promova , a o populariza printre giurgiuveni, si eventual pentru a crea un brand in scop strict de responsabilizare a oamenilor.
Si... voi prezenta public numai cu ce esti si tu de acord!
Ce parere ai?
eu ca arhitect peisagist iti pot oferi sprijin in mai multe privinte dar... ce cred eu ca te-ar interesa ar fi... gradinile istorice, de curte, sau ale conacurilor...organizarea spatiului, si tupurile de peisaje...si tot asa...

Related Posts with Thumbnails