miercuri, 25 iunie 2008

Cetatea de sub oras - orasul de langa cetate

Intai de toate - ascultati! si intre timp cititi!
Tudor Gheorghe - Pe marginea Dunarii (
daca Dunarea ar fi un cantec asa ar suna!)


Ca sa fie clara intentia mea
de a rezolva cumva zona cetatii, si cand spun rezolva ma refer la nevoia evidenta a unei amenajari "cu manusi" ce are valente nationale la nivel cultura-istoric, si sociale, la nivel local, cultural-turistic mai mult!
Cum imi place sa spun, cetatea este mai batrana decat America, cu radacini pana inainte de Hristos.Fapt care denota valoarea nu numai cultural/istorica ci mai ales sociala a acesteia.


Prezint inca o data plansa cu Fortareata targului Giurgiu si a cetatii de sub orasul Giurgiu interbelic cu un farmec aparte, peste care se tot inalta noul oras, ce se vrea a exploda ca o metropola, dar complet indiferent la valorile din jur!

Pentru a ilustra simai bine pun si o imagine cu un posibil tip de arhitectura a portilor frotificatiei.(imaginea nu reprezinta o poarta a cetatii Giurgiu).


Apropiindu-ma mai mult de ruinele cetatii am incercat o solutie in mare pentru amenajarea spatiului, si as vrea sa discutam legat de aceste planse!

Pe scurt: -amenajarea unui lac la baza zidului cetatii cu scop estetic dar mai ales cu scopul de a controla infiltrarile de apa.
-2 poduri de lemn peste lac, unul din ele fiind amplasat in zona in care Sinan Pasa a construit podul din plute, pentru a cuceri cetatea,
-pavilion expozitional - in care sunt prezentate machete ale cetatii si fortificatiei, filme, fotografii, si tot asa.....!
- pavilion cu cafenea si zona de proiectare filme si conferinte,
- sistem de alei fluid/organic
- amenajrea unui nou punct de acces anuntat prin elemente verticale specific unei cetati
- traseu pietonal si pentru biciclisti pe malul canalului Cama si partial in bulingrinul cetatii
- pod pietonal de belvedere desupra canalului Cama,
Recontituirea turnului mare al cetatii! Inaltime 9 metrii.

Vedere de la intrarea principala!


Exista posibilitatea ca o propunere sa ajunga chiar pe biroul directoarei de la urbanism si pe cel al primarului, prin urmare, as vrea sa discutam deschis despre ce va doriti de la cetate; o data pentru a putea sustine in mod real si realist o solutie, si pentru a vedea cumva dorintele voastre in vederea punerii lor "in scena".
Astept pareri si doleante!

8 comentarii:

GIURGIU spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
GIURGIU spunea...

Ce ciudat! oamenii se plang de aspectul orasului lor, de conducatorii orasului, de cultura,iar daca cineva le cere parerea, "spune-mi tu ce vrei?", e liniste totala! nu mai inteleg dece se plang de la inceput? idiferenta oamenilor este cauza idioteniilor de peste tot, implicit Giurgiu!

Anonim spunea...

mai bine facem un mall, ca n-avem unde sa mergem la pizza sau la un film pe ecran panoramic, si nici unde sa parcam seria 5-ul inmatriculat in bulgaria :))

Anonim spunea...

Bai....deci....eu zic sa fie asa: turnu asta dc se poate reface v-o data de astia de la primarie ar fi tare, cu lac si asta e bun.
Uite unii vor un mall, eu as vrea sa fie un cinematograf klumea, cu filme klumea...eu cred ca ar veni lumea.Sa se poata face plimbari cu vaporasu pe Dunare regulat ...si sa stie lumea de ele...ca or fii si acum da yo n-am auzit.
Sa se faca programe de ecologizare sau de educare in acest sens.
Se pot face multe sincer...da ideea e ca in mare masura nu depinde de noi ci de primarie.Dc tu reusesti sa le trezesti interesul prin propunerile tale ...Respect!Zic ca o sa ai susutinerea multor giurgiuveni

GIURGIU spunea...

asa am zis si eu , ca o sa am sustinere, si m-am apucat de blog pt a face cunoscute intentiile si informatiile pe care le am! eu la primarie tot o sa ma duc, dar daca am in mana si o petitie semnata chiar si de 5-600 de insi, e f bine! crede-ma cei de la primarie vor sa faca multe, dar an nevoie de idei si sa stie ca oamenii asta isi doresc. Ei nu au specialisti angajati, sunt multe stifturi pe acolo care au ajuns cu spaga si habar nu au ce e de facut! Evident sunt si oameni destepti si de aplaudat, dar daca aia nu au cu cine lucra... se strica jucaria! mai spuneti explicit ce vreti si mai ales unde! vrei mall? unde vezi mallul? vrei universitate?unde? vrei plimbari cu barca?unde cum cand?
fac ce pot, dar ne unul singur e prea greu iar motivatia... e greu de intretinut! veniti si voi cu idei si sigur vom ajunge la un rezultat!

Anonim spunea...

mall in centru, iar cinema-ul "klumea" de care zicea un anonim mai sus trebuie tot in mall

Anonim spunea...

SONDORUL
Ideea mi se pare exceptionala. Este un punct de plecare pentru relansarea Giurgiului.
Vreau sa va spun ca am citit aproape tot ce s-a scris despre Giurgiu.
Chiar daca eu nu sint giurgiuvean, tatal meu si bunicii lui sint din Giurgiu, au fost oameni de frunte in Giurgiu.
Doi din ei au avut restaurante mari.
Eu pot sa spun ca practic am crescut in Giurgiu, de la virsta de 5 ani, cind am fost pentru prima data la pescuit pe Veriga (cine stie...!) si pina cind a murit bunica mea. Cred ca nu exista balta pe care sa nu o cunosc.
Tatal meu mi-a povestit multe despre Giurgiu. Nici nu stiu cu ce sa incep. Mi-a povestit despre inundatiile mari din anii '40, cind lumea se plimba pe strazi cu copaia!!
Voi continua in alta zi. Nu stiu daca sint multi care iubesc Giurgiul asa cum il iubesc eu. Imi tresare inima de fiecare data cind aud despre cineva ca este din Giurgiu.
Ati auzit vreodata de o planta schinduf ?
Casa in care au stat inca mai exista.

GIURGIU spunea...

anonim, eu nu auzisem de schinduf dar cartile stiu ...deci ce-i cu planta asta medicinala?

va mai astept pe blog cu comentarii, ma bucur sa pot spune ca s-au adunat pe acest blog mare parte din cei ce iubesc cu adevarat orasul Giurgiu, si sper sa se alature cat mai multi.

Related Posts with Thumbnails