marți, 17 iunie 2008

Pierdut fauna, o declar disparuta!

Putini stiu minunatiile pe care le ascudea zona geografica in care este amplasat orasul Giurgiu(Campia Burnazului-Lunca Dunarii)- cu paduri seculare, stufaris, mlastini, lacuri si cel mai important DUNAREA. Multe din aceste minunatii s-ar pierdut pe parcurs din varii motive, predominand cel antropic, adica noi .

Pornesc un sir de postari legate strict de FAUNA din zona Dunarii - Lunca Dunarii;
apoi fauna urbana intalnita in oras.

Nucleul avifaunei este format din 75 specii a căror viată este legată de prezenta apei. Acestea se grupează în 5 tipuri ecologice principale : specii strâns legate de apă, strict stenotope (cufundari, corcodei, furtunari, pelicani, cormorani, unele anatide), specii de stufării (toate speciile de paseriforme acvatice), specii de tărmuri (stârci, lopătari, tigănusi, unele anatide), specii de pajisti hidrofile cu vegetatie bogată continuate cu stufării (ralide).

"Zona ostroavelor Cama-Dinu-Păsărica, având o suprafaţă de 2400 ha, a primit Avizul Academiei Române pentru a fi declarată rezervaţie naturală în februarie 2006. În prezent există un proiect de hotărâre pentru declararea de noi arii naturale protejate în care este inclusă şi zona Cama Dinu Păsărica.
Această zonă reprezintă un eşantion tipic de luncă inundabilă, în care se găsesc plantaţii de nuc american şi glădiţă, perdele de viţă sălbatică şi hamei, păduri de stejari seculari cu ulm şi plop negru. Totodată au fost identificate specii de plante, inclusiv specii de plante acvatice, specii de muşchi şi ciuperci.
În urma cercetărilor desfăşurate a fost catalogat un număr de 1349 de specii de faună în zona ostroavelor Cama-Dinu şi 2224 în partea studiată a Coridorului Verde, numărul fiind mult mai mare, întrucât au fost luate în calcul doar speciile semnificative.
Zona ostroavelor Cama-Dinu-Păsărica, deşi are o suprafaţă redusă ca dimensiune, adăposteşte cea mai mare colonie mixtă de stârci lopătari şi cormorani mari din zona Giurgiu. Dintre populaţiile de păsări identificate în zonă, multe specii reprezintă procente importante din populaţiile de păsări care cuibăresc în România, cum ar fi: stârcul lopătar, stârcul galben, stârcul cenuşiu, stârcul de noapte, egreta mică, egreta mare, cormoranul mare.


Falco cherrug - Soimul randunelelor
--------------------------------------------------------------------------------------------
Botaurus stellaris - Buhaiul de balta
----------------------------------------------------------------------------------------------
multe alte imagini voi posta in fiecare zi..... trebuie sa cunoasteti aceste valori, multe din ele nemaifiind prezente , din pacate.

Niciun comentariu:

Related Posts with Thumbnails