duminică, 15 iunie 2008

Miroase a TEI - miroase a SARBATOARE

TARGUL MESTERILOR POPULARI DE "MOSI" - 12-15 IUNIE GIURGIU 2008
Organizat de Muzeul Judetean "Tehoari Antonescu"
(sefa sectiei de etnografie Ana Maria Bitica)
"intentia pentru aceasta manifestatie a avut la baza readucerea in atentia opiniei publice a traditiei populare, a artei mestesugarilor populari din toata tara. La targ sunt prezenti mesteri cioplitori in lemn, maestri tesatori si lucratori in ceramica, dar nu lipsesc nici producatorii de alimente traditionale dim MM si SV." Petre Mimis - directorul Muzeului judetean "Teohari Antonescu" (fragment extras din "Jurnalul Giurgiuvean").

Cu precizarea ca... un targ nu e targ daca nu sunt si chitchuri, doar suntem in Giurgiu!


Am discutat cu Ana Maria Bitica, sefa sectiei de Etnografie de la muzeu, si am inteles faptul ca acest festival se doreste a deveni un obicei, ce se va perfectiona(desigur) in timp.
Dupa parerea mea, faptul ca au adus mesteri din toata tara, chiar si din Suceava, este un lucru extraordinar , si imi doresc sa vina cat mai multi.



Mosii de vara sau de Rusalii


CALUSARII
"Peste an, romanii au nu mai putin de 18 sarbatori ale Mosilor (stramosii neamului, mortii in general), dar cea mai importanta e cea din ajunul Rusaliilor, cand e obiceiul sa se tina si targuri mari (cum erau, pana nu demult, la Bucuresti, cele din Obor), unde oamenii gasesc cele necesare pomenilor, dar si prilej de veselie si desfatare. In felul acesta vag increstinat, supravietuieste desigur un cult precrestin al stramosilor, marcat de atitudinea specifica a geto-dacilor de a raspunde mortii cu ras si bucurie. Cuvantul mos e, de altfel, de origine traco-dacica. Se credea ca sufletele mortilor/mosilor, dupa ce parasesc mormintele in Joia Mare (cea de dinaintea Pastilor), se preumbla printre cei vii, inapoindu-se la locul lor fie in ajunul Rusaliilor, fie la Rusitori (sarbatoare a Ťdespartirii de mortiť, tinuta la 7 sau 9 zile dupa Rusalii). Pomenile au rolul de a-i face pe morti sa plece imbunati la ale lor."
sursa:wwwcrestinortodox.ro



fara sa stiu care este explicit, traditia, filmandu-i m-am trezit alergat de "mutu", cel mai impopotanat si murdar dintre toti (capetenia), cu o sabie din lemn. am primit simbolic doua scatoalce cu o durere simbolica!
Apoi am mers cu ei sa vad reactiile oamenilor din oras; erau toti un zambet, ca si mine, ma simteam ca in acele momente cand, de manuta, ma ducea tata sa sorcovim rudele, sau mergeam toti baietii cu steaua printre case! Minunat! Trebuie sa ne bucuram de traditiile noastre, suntem printre putinele state din Europa in care traditiile se pastreaza din generatie in generatie, si nu cu simplu scop turistic.



Calusarii din Oltenita - cu dansul Calusul(aproape asemanator cu cel Vlascean):



Daca stiti vre-o povestioara cu Giurgiu sau despre cineva din oras(cu legaturi)... va invit!
INCURAND VOI POSTA ISTORIA PORTULUI GIURGIU IN IMAGINI SI HARTI !

4 comentarii:

Anonim spunea...

Merită felicitați ăia/alea de au organizat târgul, în frunte cu tanti Ana Maria Bițică pentru efortul de a mișca ceva prin Giurgiu, chiar dacă mi-a lăsat un gust amar evenimentul ăsta. Multă țigănie, băgători de seamă și un spațiu mult prea înghesuit pentru un târg. Singurul lucru care mi-a plăcut au fost cârnații maramureșeni, chiar dacă nu-s prea gurmand de fel. Ne vedem la anu' (sper din tot sufletul că într-o altă locație!), dacă-și vor ține promisiunea să-l organizeze din nou!

GIURGIU spunea...

sunt de acord partial cu tine! Amplasarea targului in parc are mai multe motive, nu cred ca e cazul sa le insir acum, dar vreau sa cred ca nu e un efort prea greu sa-ti dai seama. Targul de a anul viitor va fi cu siguranta impresionant. Tigania a fost "amendata" si de organizatori care nu s-au asteptat la semenea aparitii, dar trebuie sa stii ca si oamenii astia sunt buni acolo, ce-i drept in numar mai mic.Propune tu un spatiu, doua, unde ar putea fi targul !!!

zwoxy spunea...

Ma bucur ca cei din Giurgiu au avut aceasta initiativa. Sigur, au existat cateva lucruri care puteau fi imbunatatite, dar per total, avand in vedere ca a fost prima editie, mi se pare ca a iesit foarte bine. Sunt sigura ca editiile viitoare vor fi din ce in ce mai reusite si sper ca acest targ sa devina cunoscut in intrega zona si sa aduca orasului din ce in ce mai multi vizitatori. Sper ca nu ma gandesc prea de parte atunci cand imi inchipui ca acest targ ar putea deveni una din atractiile turistice ale Giurgiului.

Anonim spunea...

ai poze cu 1946?sa le pui tip web, sa nu le ia tot prostu"

Related Posts with Thumbnails